Albert Heijn smijt deur van overleg knalhard dicht

Gepubliceerd op 29 januari 2013

FNV Bondgenoten, de Vakbond van Distributiewerkers, is verbijsterd over het eindbod voor een nieuwe cao dat Albert Heijn (AH) vandaag heeft neergelegd. De bond begrijpt niet waarom AH de deur van het overleg dicht smijt. “Uitbestedingen, werkdruk en de ‘Polen-carrousel’. Dit zijn grote thema’s, maar Albert Heijn smijt de deur voor het overleg dicht.”

Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten: “Dit is de bevestiging dat de gezellige oer-Hollandse supermarkt alleen nog in de reclamewereld bestaat. In woelige tijden kiest Albert Heijn niet voor het overleg, maar voor polarisatie. Dat is opmerkelijk.”

Onzekerheid en werkdruk
“De helft van de distributiewerkers bij Albert Heijn is uitzend- of tijdelijke kracht. Zij kunnen er ieder moment uitgegooid worden en hebben een hoge werkdruk. Het werk en het vak van de andere helft staat daardoor ook onder druk.” constateert Meyer. “Uitbestedingen, werkdruk en de ‘Polen-carrousel’. Dit zijn cruciale onderwerpen waar over doorgepraat moet worden. Dat vindt men volgens mij zelfs in Den Haag, maar blijkbaar niet in Zaandam”, aldus Meyer. “Ik hoop dat het een slechte overlegtruc is, anders is dit namelijk een middelvinger naar de werkvloer én de polder.”

Mager loon
Daarnaast is de loonsverhoging die Albert Heijn biedt, erg laag. “Die loonsverhoging is ver onder inflatieniveau. Dat betekent dus dat de distributiewerkers voor zover ze al inkopen doen bij Albert Heijn, de komende jaren minder boodschappen kunnen doen,“ stelt Meyer.