Stakende distributiewerkers dwingen respect en meer zekerheid af

Gepubliceerd op 21 maart 2013

De distributiewerkers van Albert Heijn hebben met een week staken meer zekerheid afgedwongen. “Een prestatie van jewelste,” zegt Ron Meyer, campagneleider van de Vakbond van Distributiewerkers. “Ze hebben laten zien dat niemand onzekerheid hoeft te accepteren, de doorgeslagen flexibilisering is te bestrijden als je de moed en de kracht hebt om te vechten.” Distributiewerkers Sami Kuruahmet van DC Zaandam en Eric Bruurs van DC Tilburg zijn trots als een pauw op het akkoord: “We hebben het met z’n allen gedaan. Na een week van harde strijd hebben we een schitterende overwinning geboekt.”

Toch een FNV-AH-cao
Na een week staken en een mars op het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam afgelopen dinsdag, nodigde Albert Heijn de Vakbond van Distributiewerkers vandaag weer om de tafel uit. In het principe-akkoord wordt de trend van onzekerheid gekeerd voor vaste krachten én uitzendkrachten.


Einde carrousel van onzekerheid

De werkers in dienst van Albert Heijn krijgen tot 2020 bij ontslag 1,5 keer de kantonrechtersformule uitbetaald, dat was voorheen tot 2016. Deze afspraak is het directe resultaat van de inzet van werkers die durven te strijden voor ontslagbescherming.

Dit FNV-AH-akkoord stopt de carrousel van onzekerheid voor uitzendkrachten: de tijd dat een uitzendkracht bij AH werkt wordt voortaan bij elkaar opgeteld. Het is dan niet meer voor AH voordelig om een uitzendkracht na een jaar naar huis te sturen om die na een paar maanden weer voor het laagste loon te laten terugkeren. Ook is nu afgesproken dat alle uitzendkrachten die op dit moment drie jaar bij AH werken, een contract bij AH zelf krijgen en daar zitten ook alle uitzendkrachten bij die nu gestaakt hebben. In totaal gaat het om een groep van 200 mensen die door AH wordt aangenomen. Verder krijgt iedereen die de Nederlandse taal niet beheerst, de mogelijkheid die te leren.

Unieke strijd, trend gekeerd
“De vandaag gemaakte afspraken zijn twee treden omhoog op de ladder naar meer zekerheid. De dappere distributiewerkers hebben de trend bij Albert Heijn gekeerd. We zijn er nog niet, maar we zijn op weg.” Meyer is blij dat de AH-leiding over haar schaduw heeft weten te stappen: “Na een week waarin ze niet met ons wilden praten, is toch het besef gegroeid dat de harde werkers in de DC’s meer zekerheid verdienen.”

Deze staking mag uniek genoemd worden. “De vakbeweging wordt vaak verweten alleen maar voor de insiders te gaan. Maar in deze staking stonden vaste krachten en uitzendkrachten schouder aan schouder om te strijden voor meer zekerheid. Dat is nog niet vaak vertoond.”

De Vakbond van Distributiewerkers gaat het principeakkoord voorleggen aan zijn leden.

Samenvattend:
- vaste krachten: ontslagvergoeding: 1,5 keer de kantonrechtersformule tot 2020. Voorheen: tot 2016. De verlenging is cruciaal: AH zegt over 3 of 4 jaar te willen mechaniseren.
Noodzakelijk: het verlengen van de termijn tot 2020.
- Carrousel van onzekerheid: uitzendkrachten: de tijd die een uitzendkracht via een uitzendbureau bij AH werkt, wordt voortaan bijeen geteld. Daardoor is het voor AH niet meer zinvol om iemand weg te sturen. Uitzendkrachten kunnen daardoor een hoger loon en een contract bij AH krijgen.
- iedere uitzendkracht die 3 jaar via een uitzendbureau voor AH werkt (de periodes worden bijelkaar opgeteld), komt bij AH in dienst.
- 200 uitzendkrachten krijgen een baan bij AH. Tot die groep behoren ook de stakende uitzendkrachten.
- de uitzendkrachten die bij AH in dienst komen, krijgen een Nederlandse taalopleiding (2/3e van de uitzendkrachten is Pools).

Het nieuwe akkoord verschilt wezenlijk op het vlak van Zekerheid: voor vaste krachten én uitzendkrachten. De oude afspraken waren reeds tot stand gekomen onder druk van het onderzoeksrapport, het tv-spotje, de acties en het ultimatum van de leden van FNV Bondgenoten. Het staat eenieder vrij op de kracht van de leden van FNV Bondgenoten mee te liften.