Poolse uitzendkrachten in actie bij Albert Heijn

Gepubliceerd op 21 januari 2013
“We worden behandeld als plof-Polen, opgejaagd, geïntimideerd en na een jaar gaan we de draaimolen in.”
Een groep van zo’n 30 voornamelijke Poolse uitzendkrachten komt maandag in actie Albert Heijn en uitzendbureau Tempo Team. Ze worden slecht betaald, opgejaagd en geïntimideerd. Bij Albert Heijn heeft 50% van de distributiewerkers een onzeker contract, waaronder honderden Poolse uitzendkrachten. Zij kunnen van de ene op de andere dag hun werk verliezen. De Poolse distributiewerkers van Albert Heijn eisen betere werk- en woonomstandigheden.

“Wij werken graag hard. Maar we zijn het zat om als tweederangswerkers te worden behandeld. Wij zijn mensen, geen batterijkippen!” zegt één van de actievoerders. “Dit is het andere gezicht van Albert Heijn. De rauwe werkelijkheid van duizenden distributiewerkers staat in schril contrast met het sprookjesachtige imago van de nationale troetel-supermarkt. Dat moet écht anders.” zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Albert Heijn krijgt Platina Plof-Pool
De actievoerders reiken maandag de Platina Plof-Pool uit aan Albert Heijn en uitzendbureau Tempo Team. De Platina Plof-Pool is de ‘Oscar’ voor Nederlandse bedrijven die uitzendkrachten opjagen, slecht behandelen en slecht huisvesten. De Poolse uitzendkrachten worden voortdurend opgejaagd en bedreigd met ontslag. Ze werken tegen lage instroom-lonen, worden na een jaar weggestuurd om daarna weer tegen de laagste lonen terug te keren. Ze betalen hoge huren voor hun gezamenlijke huisvesting, worden continu bedreigd met boetes en ontslag. Van de 6.000 distributiewerkers van Albert Heijn heeft de helft een uitzend- of tijdelijk contract.