Honderden distributiewerkers lopen Mars van de Zichtbaarheid

Gepubliceerd op 19 maart 2013

Zo’n vierhonderd distributiewerkers van Albert Heijn legden vandaag opnieuw het werk neer en liepen een mars dwars door Amsterdam.
Vanaf de Nieuwmarkt liepen ze via de Albert Heijn in de Jodenbreestraat naar het hoofdkantoor van Ahold aan de Piet Heinkade. Met de mars traden ze uit de onzichtbaarheid en vroegen ze aandacht voor de voortdurende onzekerheid en ongezonde werkdruk.


Bij de Albert Heijn-supermarkt aan de Jodenbreestraat plaatsten ze hun standbeeld van Albert Heijn Jr., de laatste Heijn die het concern leidde. De oude Albert Heijn voelde zich meer betrokken bij zijn klanten en zijn medewerkers dan bij snelle winst en beurskoersen. Het huidige AH-management denkt helaas anders. Zij zijn wél gefixeerd op aandeelhouderswaarde en hoge bonussen voor de top, met als gevolg: lage lonen en grote onzekerheid op de werkvloer. De distributiewerkers namen een minuut stilte in acht voor hun Albert Heijn en zijn sociale, oer-Hollandse gedachtegoed.


Geen hofleverancier meer
Bij het hoofdkantoor van Ahold aan de Piet Heinkade vroegen de distributiewerkers Ahold-topman Dick Boer naar buiten wilde komen. Bij monde van een look-a-like van Prins Willem-Alexander werd Ahold het predikaat ‘Koninklijke’ afgenomen: een bedrijf dat zijn werknemers zo behandeld mag geen hofleverancier meer zijn. De naar buiten gekomen woordvoerder van Ahold weigerde de distributiewerkers te woord te staan. Campagneleider Ron Meyer, onderhandelaar Marcel Nuyten en distributiewerker Bianca Doomen van DC Pijnacker werden wel uitgenodigd, maar kwamen onverrichter zaken weer naar buiten: AH weigert inhoudelijk te praten over een betere cao met meer zekerheid.

Carrousel van onzekerheid
Meer dan de helft van alle werkers in de distributiecentra van Albert Heijn is uitzendkracht of tijdelijke kracht. In 15 jaar tijd steeg het aantal onzekere contracten van 20 naar meer dan 50 procent. Wegwerppersoneel dat voortdurend wordt opgejaagd met steeds hogere productietargets en na een jaar wordt weggestuurd. Om een paar maanden later terug te mogen keren tegen het laagste loon. Die carrousel van onzekerheid zorgt er voor dat straks niemand meer een vaste baan heeft. Helemaal als het kabinet aan de ontslagbescherming morrelt.