Hallo Jumbo! Doe ‘s effe sociaal!

Gepubliceerd op 11 april 2013

Wie aan Jumbo denkt, denkt aan die vrolijke HALLO JUMBO-reclame met z’n blije klanten en z’n gezellige familie-imago. Achter die sprookjeswereld gaat een harde werkelijkheid schuil. Jumbo behandelt z’n distributiewerkers als stiefkindjes: ze moeten sneller werken voor minder geld en hebben steeds vaker een tijdelijk contract.

De Jumbo-eigenaren (de familie van Eerd) staan met 600 miljoen euro genoteerd in de Quote 500. En ze willen nog veel rijker worden. Daarom moeten de mensen op de werkvloer sneller en voor lagere lonen werken. Jumbo gaat daarin zover dat ze zeggen dat ze een groothandel zijn, want dan kunnen ze lagere lonen betalen. De distributiewerkers van Jumbo stappen uit de onzichtbaarheid en zeggen massaal: als Jumbo werkelijk een Familiebedrijf is, gaan ze zuinig om met de mensen die het brood op de plank brengen.

Dus: Jezelf groothandel noemen om lonen te verlagen? Veel onzekere contracten? Hogere werkdruk en robotisering? Ongelijk loon voor hetzelfde werk? We vragen geen gouden bergen, maar rechtvaardigheid en respect voor ons harde werk.
Hallo Jumbo, doe ‘s effe sociaal!