Chauffeur Jumbo/C1000 niet aansprakelijk

Gepubliceerd op 19 december 2012

Update!

32 distributiewerkers van het C1000/Jumbo distributiecentrum in Raalte hebben op donderdag 13 december twee uur lang hun werkzaamheden neergelegd omdat hun collega ten onrechte een schriftelijke waarschuwing had gekregen voor het veroorzaken van schade aan de vrachtauto en een viaduct, terwijl hij op die bewuste dag bij meerdere leidinggevenden en de verzuimconsulent had aangeven dat hij niet in staat was om te rijden vanwege privéomstandigheden. Volgens C1000 was de chauffeur volledig aansprakelijk. Zijn collega’s dachten daar totaal anders over en dat heeft C1000 geweten!

Het nieuws van de spectaculaire wilde staking  had zich als een lopend vuurtje verspreid naar de andere distributiecentra van Jumbo en C1000. Nog op dezelfde dag werd in heel Nederland door  de vakbondsleiders van Jumbo / C1000 een handtekeningenactie opgestart. Op alle distributiecentra van C1000 en Jumbo wilden chauffeurs en de distributiewerkers uit het magazijn laten zien dat ook zij solidair waren met hun collega uit Raalte. De distributiewerkers eisten meer respect en waardering van Jumbo! In korte tijd werden er 325 handtekeningen gezet.

Op dinsdag 18 december heeft opnieuw een gesprek plaatsgevonden tussen de DC-manager van het distributiecentrum in Raalte en de chauffeur,  die werd bijgestaan door vakbondsleiders van de werkvloer en de vakbondsbestuurder van de Vakbond van Distributiewerkers. Om kracht bij te zetten aan de eis om de waarschuwing en aansprakelijkstelling van tafel te krijgen zijn voor aanvang van het gesprek de verzamelde handtekeningen door 9 distributiewerkers van het distributiecentrum in Raalte overhandigd aan de DC-manager. Hierbij werd door een vakbondsleider de volgende brief voorgelezen:

“Beste Leo,

We staan hier vandaag als Distributiewerkers van Jumbo/C1000, omdat wij onze collega willen steunen.
Meer dan 300 chauffeurs en distributiewerkers hebben hun handtekening gezet om zo te laten zien dat we solidair zijn. Wij eisen dat de waarschuwing die hij ten onrechte heeft gekregen, vandaag tijdens het gesprek van tafel gaat. De ontstane situatie laat zien dat Jumbo geen enkel begrip heeft getoond voor het bijzondere voorval van onze collega. Dat vinden wij compleet respectloos .

Distributiewerkers zijn geen robots of machines, maar mensen van vlees en bloed en zo willen wij ook behandeld worden!”

De uitkomst van het gesprek leverde een opgeluchte reactie op bij de betrokken chauffeur en de aanwezige vakbondsleiders. De directie heeft besloten om de chauffeur niet meer aansprakelijk te stellen voor de veroorzaakte schade. Dit gaat om een bedrag van 6000 euro voor de schade en korting op de premie die hij nu niet meer hoeft te betalen. Wel wordt er een trede van schadevrij rijden ingehouden conform de afspraken in de cao.

De wilde staking in Raalte en de handtekeningenactie op de distributiecentra hebben een flink staaltje vastberadenheid en solidariteit van distributiewerkers in heel Nederland laten zien. Ze hebben hiermee duidelijk gemaakt dat ze met respect behandeld willen worden en niet langer als robots van vlees en bloed.