Gouden ventiel voor Jumbo

Gepubliceerd op 11 oktober 2012

In het voorjaar van 2012 hebben bij C1000 succesvol actie gevoerd voor een goed sociaal plan. We hadden als  vakbond van DC-werkers had al meerdere keren met Jumbo en C1000 aan de onderhandelingstafel gezeten, maar een akkoord was nog niet in zicht. Daarom zijn op 12 juni meer dan 150 DC-werkers van C1000 met bussen naar het Van der Valk Hotel in Vianen gekomen om daar de Vakbond van DC-werkers te steunen bij de vierde onderhandelingsronde. Deze solidariteitsactie vond plaats in onze eigen tijd.

We gaven aan het management en de onderhandelaars van Jumbo en C1000 aan dat de reorganisatie gepaard zou moeten gaan met zo min mogelijk gedwongen ontslagen, een goede werk-naar-werk begeleiding en geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden.

Toen iedereen  kwam de onderhandelingsdelegatie naar buiten. Vervolgens heeft Freddy Kappen, DC-werker in Gieten, een gouden ventiel aangeboden aan Gea Kuiper, manager HR Zaken van Jumbo.

Freddy Kappen: “Wij vragen geen gouden bergen maar doodnormale zaken. De reorganisatie heeft grote gevolgen voor velen van ons. Dat wat Jumbo ons tot nog toe biedt, lijkt heel wat maar is feitelijk gebakken lucht. Praatjes vullen geen gaatjes. Wij willen concrete afspraken over opleidingen, het nieuwe werken, een sterk mobiliteitsplan en een normale beëindigingvergoeding bij een gedwongen ontslag.”

Door deze solidariteitsactie zat de Vakbond van DC-werkers sterker aan tafel met C1000 en Jumbo. Gea Kuiper gaf aan dat ze onder de indruk was van de inzet van de DC-werkers voor een goed Sociaal Plan. Hierdoor hebben de onderhandelaars van de Vakbond van DC-werkers mooie afspraken kunnen maken over onder meer werk-naar-werk begeleiding en een normale vergoeding bij ontslag.