Gepubliceerd op 15 maart 2013
Het overleg waar Albert Heijn donderdagmiddag de Vakbond van Distributiewerkers voor uitnodigde, is vruchteloos gebleken. “AH is helemaal niet van plan zijn distributiewerkers zekerheid te bieden,” constateert Ron Meyer van FNV Bondgenoten, de Vakbond van Distributiewerkers. “Wij zijn met goede hoop vanmiddag aangeschoven om er achter te komen dat AH niets met de eisen van zijn werkers wil doen. We hebben zo vaak met AH onderhandeld, maar zelfs onder druk van acties zijn ze tot niets bereid. Sterker nog, onze onderhandelaars zijn het pand uitgezet, toen het AH duidelijk werd dat wij doorgaan met het voorbereiden van onze acties. Lege schappen met Pasen komen zo wel heel dichtbij.”
Woensdagnacht liet AH het ultimatum van de Vakbond van Distributiewerkers verlopen. De werkers van de nachtploeg van distributiecentrum Zaandam legden daarop het werk neer. Gistermiddag kondigde AH vol trots aan de bond weer aan tafel uit te nodigen. “En zo’n uitnodiging nemen wij serieus, AH weet dat het ons menens is, dus dan verwacht ik een zinnig gesprek”, aldus Meyer. “Maar helaas, het was een gesprek voor de bühne. De leiding houdt vast aan koopkrachtdaling en biedt geen enkele oplossing voor de hoge werkdruk en de carrousel van onzekerheid.”
Onzeker werk
Meer dan de helft van het personeel in de distributiecentra van Albert Heijn heeft een uitzendcontract. Velen al jarenlang. Een jaar werken, een half jaar eruit en dan weer terugkeren voor het laagste loon. Het aantal uitzendkrachten steeg in 15 jaar van 20 naar 50%. Er is niet alleen onzekerheid voor die uitzendkrachten, ook de vaste krachten voelen de druk van toenemende onzekerheid over hun werk: sluipenderwijs wordt de vaste baan afgeschaft.
”Laat AH weer Albert Heijn zijn”
“De oude Albert Heijn voelde zich meer betrokken bij zijn klanten en zijn medewerkers dan bij de beurskoersen. Het huidige AH-management denkt helaas anders. Lage lonen en grote onzekerheid op de werkvloer, en stijgende beurskoersen, korte termijnwinsten en hoge bonussen aan de top. Het AH-management loopt voorop in de veramerikanisering van mooie oer-Hollandse bedrijven. De distributiewerkers willen hun bedrijf terug. En ik geloof dat de oude Albert aan hun kant zou staan”, aldus Meyer.
Trots op het werk en het bedrijf
“Wij zijn trots op het werk en het merk Albert Heijn. We kunnen het niet langer aanzien hoe het huidige management ons mooie bedrijf laat ontsporen. Mijn oudere collega’s hebben de oude heer Heijn nog op z’n scootmobiel door het distributiecentrum zien rijden. Hij had niks met krijtstreep-managers en hun snelle geld. De oude heer Heijn had respect voor de werkvloer, hij zou aan ónze kant staan,” aldus distributiewerker David Tibosch.